Tips om je fotografische vaardigheden te verbeteren

Tips om je fotografische vaardigheden te verbeteren

Je vindt fotograferen het leukste wat er is! Ik kan je vertellen dat dit ook zeker zo is. Als fotograaf leg je de meest dierbare momenten vast. Iets waardevoller dan herinneringen kun je iemand niet geven. Dus reken maar dat een mooie foto van veel betekenis kan zijn.

Waar moet je nou op letten bij het maken van een goede foto? Ik zal een paar fotografie tips voor je op een rijtje zetten.

Zo kom ik bijvoorbeeld vaak van een koude kermis thuis wanneer ik van tevoren het perfecte plaatje heb bedacht. In de praktijk valt dit vaak anders uit. Het helpt mij om met de flow mee te gaan en mee te bewegen met mijn model(len) en/ of de omstandigheden. Zeker in het geval van kinderen gaat dit heel erg op! Kinderen laten zich niet of moeilijk regisseren. Bij volwassenen is dit meer haalbaar en maakbaar, maar ook bij hen geldt dat het plaatje in je hoofd vaak net wat anders kan vallen, dan de werkelijkheid toelaat.

Want ook als je modellen wél meewerken, kunnen de omstandigheden anders uitvallen. Denk dan bijvoorbeeld aan het weer, het licht of de locatie. Wees flexibel en beweeg mee. Dat werkt creativiteit enorm in de hand! Je zult zien dat wanneer het je lukt om af te stappen van verwachtingen, je foto’s ook buiten verwachting mooi uit kunnen vallen!

Het is belangrijk dat je model(len) zich op zijn gemak voelt bij je. Hoe meer ontspannen de klant is, des te beter dit weerkaatst op de foto’s. Als iemand nerveus is, probeer iemand dan gerust te stellen. Breek het ijs door een luchtig grapje te maken of misschien helpt het om de favoriete muziek van de klant op te zetten.

Spontane foto’s vind ik de meeste bezieling hebben. Ik neem vaak foto’s op onbewaakte momenten. Precies als er net even niet in de lens wordt gekeken of net wanneer iemand onverwacht in de lach schiet. Dat zij de momenten dat je het ware karakter van iemand kunt vangen en vast kunt leggen. Geen opsmuk, gewoon puur.

Buiten deze dingen om, is het natuurlijk van wezenlijk belang dat je je apparatuur op orde hebt en je weet met welke specificaties en instellingen je gaat fotograferen. Maak testfoto’s, zodat je niet per ongeluk met de verkeerde instelling fotografeert. Zorg ervoor dat je batterij op is geladen en dat je extra batterijen en een oplader bij je hebt. Ditzelfde geldt voor voldoende geheugen. Het zou zonde zijn als je geheugenkaart vol is, dus neem een extra kaartje mee.

Met deze fotografie tips kan het niet misgaan en zul jij de meest prachtige foto’s schieten!

Reacties zijn gesloten.