Tips bij het kiezen van de juiste camera en lens

Tips bij het kiezen van de juiste camera en lens

Tips bij het kiezen van de juiste camera en lens

Een nieuwe camera of lens voor je toestel kopen blijft altijd een klus. Er zijn ontzettend veel mogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Wil je een compactcamera, systeemcamera of nou juist een spiegelreflexcamera? En welke lens past nou het beste bij jouw wensen? In dit artikel hoop ik je hierop een duidelijk antwoord te kunnen geven.

Voordat je het internet af gaat zoeken en verdwaalt in de ontelbare opties in het land van de fotografie, is het verstandig om goed na te denken over een aantal vragen: ‘Wat voor gebruiker ben ik?’ (beginner / gevorderde / expert) ‘Wat is mijn doel van het fotograferen?’ ‘Wil ik ook kunnen filmen?’ ‘Vind ik ingebouwde Wi-Fi belangrijk?’ En last but not least: ‘Wat is mijn budget?’ Zorg dat je hier een duidelijk antwoord op hebt, zodat je gerichter kunt zoeken.

Compactcamera

Wil je snel fotos’s schieten tijdens bijvoorbeeld een familievakantie of tijdens het backpacken? Dan is een compactcamera een goede optie. Deze camera’s zijn compact, licht, veelzijdig en ideaal voor ‘point-en-shoot’. De beeldkwaliteit is perfect voor het delen van je foto’s en video’s op social media. Het is een alleskunner, maar met beperkte instelmogelijkheden. Het heeft bovendien een vaste lens.

Systeemcamera

Een systeemcamera kan geschikt zijn als je je serieus met fotografie bezig wilt gaan houden. Omdat deze vaak lichter en compacter is dan een spiegelreflexcamera, kun je deze meestal makkelijker meenemen. De lens is verwisselbaar. Een systeemcamera heeft meer instellingen en knopjes dan een compactcamera.

Spiegelreflexcamera (ook wel SLR of DSLR genoemd)

Spiegelreflexcamera’s hebben een spiegelsysteem. Je kunt via een spiegel door je lens kijken naar het beeld dat je wilt gaan vastleggen. Hierdoor bekijk je de onderwerpen op een analoge manier. Bij systeemcamera’s ontbreekt dit systeem. Bij systeemcamera’s kijk je via een digitaal beeld naar objecten die je wilt fotograferen.

Veel spiegelreflexcamera’s zijn geavanceerd en daardoor meer geschikt voor de gevorderde fotograaf. Tegenwoordig zijn er echter ook een aantal modellen voor de amateur te vinden.

De lens is net als bij een systeemcamera verwisselbaar. Voor spiegelreflexsystemen is echter een groter aanbod van lenzen beschikbaar. Ze hebben een grote sensor en zijn hierdoor lichtgevoeliger. Ook kun je hierdoor heldere en scherpe foto’s maken met veel detail.

Een nadeel is dat de body (toestel zonder lens) vaak wat aan de grote kant is.

Lenzen

Wil je portretten en landschappen fotograferen? Kies dan voor een allround lens. Met groothoeklenzen krijg je veel in beeld, zoals landschappen. Wil je van dichtbij scherpe foto’s schieten? Kies dan voor een macrolens. Met een telelens kun je onderwerpen die ver weg zijn in beeld halen, bijvoorbeeld vogels. Let op dat telelenzen vaak groot en zwaar zijn, dus een statief erbij gebruiken is aan te raden.

Reacties zijn gesloten.